FN Blog / SEO / A valódi pagerank számít, nem a kijelzett
Nyomtatás Betűméret
A valódi pagerank számít, nem a kijelzett 2008-03-25 10:00:06
Beszélgetésekben tapasztalom, hogy többen a pageranket (PR) a toolbarban található értékkel azonosítják. Szőrszálhasogatásnak tűnik, de a toolbarban található érték csak a pagerank nyilvános értéke, amit – feltehetően – a valódi értékből képeznek logaritmikusan.

 A pagerank nevét a Google egyik alapítójáról, Larry Page – ről kapta. Értéke leginkább a bejövő linkek számától és minőségétől függ.

Nem is annyira régen történt az a furcsa eset, ami kis túlzással megrázta a SEO iránt érdeklődő webmesterek világát: számos oldalnak visszazuhant a pagerankja. A kárvallottak között nagy, ismert nemzetközi weboldalak is voltak. Olyan oldalakat érintett az ügy, ahol volt blogszolgáltatás, vagy az egész oldal blogalapú volt. Ami még az ügy érdekessége: bár a nyilvános PR érték lecsökkent, senki nem tapasztalt változást a találati listákban. Az üggyel kapcsolatban jól foglalja össze a lehetséges elméleteket ez a blogbejegyzés.

Magam is tapasztaltam a jelenséget az általam szerkesztett www.munka.org esetében az  5 PR érték lenullázódott (jelenleg 3-as). A látogatottságban nem történt semmi változás, ugyannyian jöttek a Google-ból , mint addig, s nem változtak meg a helyezések sem a Google találati rangsorában az oldal kulcsszavaira.

Ez az ügy meglehetősen jól mutatja – legalábbis szerintem- hogy a toolbar értéke és a valóságos érték nem feltétlenül mozog együtt.  Amint egy kiváló embertől hallottam, „a pageranknek semmi köze a keresőoptimalizáláshoz”. Ez tévedés. A nyilvános pageranknek már nincs sok köze hozzá, a valódinak viszont annál inkább. A fizetett linkekkel kereskedőknek ez legalábbis kellemetlen, egyébként végső soron nem okoz gondot a jelenség.


Cimkék: pagerank, linképítés, seo
5 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Kis Miklós 2008-04-06 11:50:27
A pagerank valódi értékét a Google tudja, de azt nem köti senki orrára, mint ahogy azt sem, pontosan hogyan számolja ki a toolbar értékeit. Becsléseket persze lehet tenni, akadnak ilyen típusú kalkulátorok a weben, de ezek nem a valódi értéket mutatják.
1. Battila 2008-04-04 17:08:02
Melyik oldalon nézhetem meg a valódi Pagerank-et?

Szóljon hozzá!

Blogleírás

A bevételeit növelné, vagy csak annyit szeretne, hogy a honlapjának üzenete eljusson azokhoz, akinek szánja? Meghatározott célok szerint fokozná honlapja látogatottságát? Ha bármire igen volt a válasz, jó helyen jár.

Hirdetés

SEO

Keresés

Blogértesítő - SEO

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről