FN Blog / SEO / Mennyire longtail?
Nyomtatás Betűméret
Mennyire longtail? 2008-04-02 18:01:45
Árukereső, Goldengate, Irány Magyarország! Közös mindhármukban, hogy a Google felől érkező látogatók nagyságrendje akkora, hogy a működtetés kapcsán nem hagyható figyelmen kívül. Egy közemúltbéli, hétvégi nap számait vizsgáltam. ( A Seo.blog.hu szerzőjének vendégbejegyzése) A lenti ábrán az látható, hogy összesen mennyi látogatást realizál egy-egy website adott szaporaságú keyphrase-ekből egy nap, azaz hány látogatót hoznak az erős, népszerű kulcskifejezések és hányat az egyedi szaporák összesen. A számok nem tartalmazzák a brand-, illetve domain-jellegű kereséseket, csak az organikus kifejezéseket.


Árukereső, Goldengate, Irány Magyarország!

A kulcskifejezések csoportosítása adott napon történő előfordulásuk száma alapján történik: 1-szer keresett, 2-3-4-5-ször előforduló és naponta 200-nál több látogatót hozó szavakra érkezők mindösszesen. Konkrétan: naponta 21 és 100 közötti látogatót hozó kulcskifejezés a három site-on összesen 150db van, ezen kb. 5.500 látogató fut át naponta, pontosabban az adott hétvégi napon.

Jó közelítésként kijelenthető, hogy minél több látogatót hoz egy-egy keyphrase (nem feltétlenül kulcsszó), annál nehezebb pálya, azaz annál több energiát igényel.

A leginkább szembeötlő, hogy a Goldengate.hu a legnehezebb pályákon (legerősebb kulcsszavakon) is meglehetősen sokat fog, illetve tartalmánál fogva ilyen pályákon is játszik. Másfelől erősen longtailre venni a figurát ebben a műfajban legalábbis offenzív, nem igazán úri dolog volna.

Az Árukereső műfaja a klasszikus, tankönyvi longtail.
Átfogó árösszehasonlító oldalként számukra az erős pályákat már nem a hazai népszerű kulcsszavakat jelentik (az már mögvan), hanem ugyanezeket a kulcsszavakat másik N országban, ahol N nem egy kis szám.

Ehhez a helyzethez nagyban hasonlít Irány Magyarország! helyzete, bár az N ott elég kicsi, de travel.yahoo-val, tripadvisorral és más komoly versenyzőkkel megy a játszma, illetve hazai fronton a longtail-játéktér sincs még teljesen kijátszva.

Azt hiszem az ábrához több magyarázat nem is nagyon kell; szép példája az eltérő karakterisztikáknak, melyek felismerése +/- sokszor 100.000 egyedi látogatót jelenthet ezekben a forgalmi nagyságrendekben, havonta.

Forrás: Seo.blog.hu

(Köszönet a Seo.blog.hu szerzőjének az értékes cikkért)

Cimkék: stratégia, long tail, seo
5 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

A bevételeit növelné, vagy csak annyit szeretne, hogy a honlapjának üzenete eljusson azokhoz, akinek szánja? Meghatározott célok szerint fokozná honlapja látogatottságát? Ha bármire igen volt a válasz, jó helyen jár.

Hirdetés

SEO

Keresés

Blogértesítő - SEO

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről