FN Blog / SEO / Www vagy nem www?
Nyomtatás Betűméret
Www vagy nem www? 2008-04-06 09:57:12
Apróság, de nem árt tudni: a Google két különböző oldalként kezeli a www-s, illetve a www nélküli domainen található honlapot. Olyannyira különbözőnek tekinti, hogy akár más pageranke lehet a www.valami.hu-nak, illetve a valami.hu-nak, www nélkül. Persze ne gondolja senki, hogy valamiféle büntetés járna a „duplikált tartalom” miatt, de fönnáll a veszélye annak, hogyha a linkek megoszlanak a két változat között, a honlap nem lesz olyan erős, mint amilyen lehetne. A linképítés elején nyilván el kell dönteni, melyik változatra gyűjtjük a linkeket. Ez nem elegendő, mert linkek spontán is keletkezhetnek, már ha jó az oldalunk.

Mondhatjuk azt is persze, hogy márpedig a honlapunk www nélkül nem elérhető a weben. Ilyen például az ÁFSZ honlapja. A spontán oldalunkra linkelőket így rászorítjuk arra, hogy a www-s változatra linkeljenek (azt persze nem tudom, az ÁFSZ-nél ebből a meggondolásnál nem működik a www nélküli változat, vagy csak kimaradt egy rendszergazdai rutinmozdulat). Valljuk be, ez nem túl látogatóbarát megoldás.

Az ideális megoldás az, ha az egyik változatot (mondjuk a www nélkülit) átirányítjuk a másikra (a www-sre), s egyben jelezzük a Google felé, hogy ez végleges (301 típusú) átirányítás.

Első tennivalónk hogy leellenőrizzük itt, hogy is áll a helyzet. Tennivalónk akkor van, ha az eredmény www-vel és anélkül is HTTP/1.1 200 OK, továbbá a vezérlőelvünk a tökéletesség.

Ebben az esetben megkérjük webmesterünket, végezze el az átirányítást, majd a korábbi linken az eredményt ellenőrizhetjük is (HTTP/1.1 301 Moved Permanently az egyik változatra)

Webmester híján magunknak kell htaccess fájlt  barkácsolni, szerencsére ebben segít ez a kiválóan megírt cikk. A htaccess fájl futása egyes szervereken korlátozva lehet, így ennek használatát előzetesen egyeztessük rendszergazdánkkal, tárhelyszolgáltatónkkal.


Cimkék: pagerank, átirányítás, www, seo
20 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

A bevételeit növelné, vagy csak annyit szeretne, hogy a honlapjának üzenete eljusson azokhoz, akinek szánja? Meghatározott célok szerint fokozná honlapja látogatottságát? Ha bármire igen volt a válasz, jó helyen jár.

Hirdetés

SEO

Keresés

Blogértesítő - SEO

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről