FN Blog / SEO / A titokzatos pragma meta tag
Nyomtatás Betűméret
A titokzatos pragma meta tag 2008-06-20 23:03:35
A keywords meta taget mindenki ismeri, sőt a descriptiont is, de akadnak egzotikusabb meta tagek is, mint a pragma.

Ha gyakran frissülő oldalunk van, érdemes ismernünk a pragma és expires meta tageket. Ezekkel ugyanis letilthatjuk, hogy az oldalunkat a látogató böngészője, vagy a proxyszerver gyorsítótára elmentse. Ez néha zavarokat okozhat ugyanis, a látogató esetleg még a régi tartalmat látja.

A meta tag használatának persze van árnyoldala is: minthogy így mindig minden adatot le kell tölteni, jó, ha gyors a szerver, s nem árt, ha a felhasználó jó széles sávon internetezik. Használata tehát erősen meggondolandó, s egy átlagos honlapnál szinte biztos, hogy nem indokolt. Gyakran semmilyen zavart nem okoz a gyorsítótárazás (cache).

Hogy miért mutatom meg mégis? Mert a tudás hatalom, s Nietzsche szerint a hatalom akarása – wille zur macht – mozgatja az embereket, tehát ez a blogbejegyzés örök emberi igényt elégít ki.

Mellesleg találkoztam ezzel a meta taggel olyan honlapon, amely üzleti weboldal, s évek óta nem frissül. A használata tehát nem teljesen tudatos, nyilván vannak olyan webmesterek, akik rutinszerűen minden weboldalba ugyanazokat a „metákat” teszik, ha kell, ha nem.

Minden esetre itt a kód, amivel letilthatjuk a böngésző és a proxy cache-t. De ne feledjük: ha berakjuk a kódot, az oldalunk lassabban fog a visszatérő látogatónknak letöltődni.

    <meta http-equiv="cache-control" content="no-cache" />
    <meta http-equiv="expires" content="Thu, 27 Jan 2000 08:00:00 GMT" />
    <meta http-equiv="pragma" content="no-cache" />


Cimkék: meta tag
14 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

A bevételeit növelné, vagy csak annyit szeretne, hogy a honlapjának üzenete eljusson azokhoz, akinek szánja? Meghatározott célok szerint fokozná honlapja látogatottságát? Ha bármire igen volt a válasz, jó helyen jár.

Hirdetés

SEO

Keresés

Blogértesítő - SEO

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről