FN Blog / SEO / Nem barátod a Google
Nyomtatás Betűméret
Nem barátod a Google 2008-09-13 15:06:11
Google hivatalosan deklarált célja, hogy a világ információit mindenki számára hozzáférhetővé és hasznosíthatóvá tegye. A webmester nem hivatalosan deklarált célja, hogy weboldala tartalmát minél több emberrel megismertesse. Jeremy Rifkin szerint korunk „a hozzáférés kora” ( the age of access). Lehet benne valami, a Google milliárdos üzletet hozott létre az információkhoz való hozzáférésből – anélkül, hogy maga információt szolgáltatna. Mindezt teszi a felhasználó örömére, a szerzői jogok őreinek bánatára.

A webmester meg általában úgy gondol a Google-ra, mint a mesebeli király: egyik szeme sír, a másik meg könnyezik. A felhasználók olyannyira rászoktak a Google használatára, hogy elemi érdekké vált minden honlap számára az első találatok között megjelenni – minél több, a honlap témájához kapcsolódó kulcsszóra. Azonban ez nem is annyira egyszerű feladat.

Mi is a webmester célja? Hogy mindazon információkat, amelyeket ő hasznosnak tart, mindenki számára hozzáférhetővé tegye. Éppen ezt kívánja a Google is tenni. A webmester és a Google érdekei eddig a pontig közösek.

A webmester azonban nem egyszerűen hozzáférhetővé szeretné tenni a tartalmát, hanem népszerűvé, közismertté is akarja tenni – tekintet nélkül annak információértékére. Az érdekek itt szétválnak: a Google azon oldalt akarja első helyen tudni, amely a „legrelevánsabb”, amellyel a keresést végző felhasználó elégedett. A webmester meg a saját oldalát akarja az első helyen látni.

Bizony ez egy konfliktushelyzet, s a legjobb út a feloldásra az oldal relevánssá tétele.

A Google-nek erős érdeke fűződik ahhoz, hogy a világ lehetőleg minden információja regisztrálva legyen adatbázisában, s a felhasználók egyre jobb minőségű találatokat kapjanak. A keresőóriás e két érdeke tükröződik a keresőoptimalizáló cégekről vallott véleményében: sokukat a weboldal tulajdonosok számára hasznosnak tartja, a manipulátorok igénybevételétől ugyanakkor óva int mindenkit.

A Google nem a webmester barátja. Nem is lehet a barátja, ugyanis a barátait ki-ki maga választhatja meg. Sokkal inkább olyan, mint egy rokon - olyan rokon, akivel együtt kell élni. Ő a mi "Nagy Testvérünk". Alkalmazkodni kell hozzá, hogy legyen oldalunknak célzott látogatottsága, költséges reklámozás nélkül is.  


Cimkék: google
41 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Egoland 2008-09-15 06:46:14
És minten stupid, vállalkozásvezetőügyvezetőtulajdonossznob első kérése, hogy a gugliban legyek elöl. Sokan ebből élnek, egy darabig.
3. amper 2008-09-14 21:59:38
Lerágott csont.Le vagytok maradva.
2. Kis Miklós 2008-09-14 10:56:53
Ha az eltárolt cookiekról,jelszavakról van szó, ami gombnyomásra törölhető, akkor ez talán nem baj. Nem olvastam el a user agreementet, aki végigolvasta, az kérem szóljon hozzá.
1. korisor 2008-09-14 08:51:06
Hali !
Nem írtad a cikkbe, hogy a böngészőjük használatával hozzájárulsz a személyes, és minden a gépeden található információ felhasználásához !

Szóljon hozzá!

Blogleírás

A bevételeit növelné, vagy csak annyit szeretne, hogy a honlapjának üzenete eljusson azokhoz, akinek szánja? Meghatározott célok szerint fokozná honlapja látogatottságát? Ha bármire igen volt a válasz, jó helyen jár.

Hirdetés

SEO

Keresés

Blogértesítő - SEO

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről